Braxton hicks kasılmaları nedir?

Braxton Hicks kasılmaları rahim kaslarının aralıklı kasılma ve gevşemesidir. Bazen öncü veya yalancı doğum ağrıları olarak tanımlanır. Baraxton hicks kasılmaları vücudun gerçek doğuma yoludur ama doğumun başladığının veya başlayacağının belirtisi değildir.
Braxton hicks kasılmaları gebeliğin normal bir parçasıdır. Rahatsız edebilir ama ağrılı değildir. Ortalama bir adet sancısı gibi veya karnın belli bir bölümünün gelip geçen gerilmesi gibi hissedilir.


• Süresi ve şiddeti düzensizdir
• Seyrek olarak meydana gelir
• Önceden belirlenemez
• Ritmik değildir
• Ağrılıdan çok rahatsız edicidir
• Gerçek doğum ağrısından farklı olarak sıklığı, süresi ve şiddeti giderek artmaz
• Hafifleyerek kaybolur, başka bir zaman tekrar ortaya çıkar
Gebeliğin sonuna doğru braxton hicks kasılmalarının sıklığı ve şiddeti artar. Çoğu zaman gerçek doğum kasılmaları ile karıştırılır. Gerçek doğum ağrılarından farklı olarak braxton hicks kasılmaları rahim ağzında açılmaya neden olmazlar ve doğumla sonuçlanmazlar.
Rahmin kas liflerinin gerilmesi ve gevşemesi bu kasılmalara neden olur. Braxtan hicks kasılmalarının geçek sebebi bilinmemektedir. Normalden fazla fiziksel aktivite, mesanenin aşırı dolu olması, cinsel ilişki, susuz kalma kasılmaları tetikleyen durumlar olarak bilinir. Tüm bu tetikleyiciler aynı zamanda bebek için potansiyel stres kaynağıdır ve bebeğin oksijenlenmesini artırmak amacıyla plasenta (bebeği besleyen damar yumağı) kan akımının artmasına ihtiyaç duyulan durumlardır.
Braxton hicks kasılmaları tüm gebelerde görülür. Ama her kadın farklı hisseder. Çoğunluğu gebeliğin son üç ayında, az bir kısmı ikinci üç ayında fark ederler. Bazen gebeliğin son ayında meydana gelen braxton hicks kasılmaları yanlışlıkla doğumun başladığını düşündürür. Özellikle ilk gebeliğini yaşayan kadınların bunların braxton hicks kasılmaları olduğunu, gerçek doğum kasılmaları olmadığını anlamaları güçtür.
Braxton hicks kasılmalarının rahim kaslarının doğuma hazırlanmasında rol oynadığı düşünülmektedir. Bazen bu kasılmalar doğum denemesi olarak adlandırılır. Braxton hicks kasılmaları rahim ağzında açılma yapmaz ama rahim ağzının yumuşamasında rol oynayıp açılmasını kolaylaştırabilir.
Rahim kaslarının aralıklı kasılmaları plasentaya kan akımının artmasında rol oynayabilir. Böylece oksijenden zengin kan bebeğin dolaşımına geçmiş olur.
1. Kasılmaların sıklığı nedir? Braxton hicks kasılmaları düzensizdir ve zamanla sıklaşmazlar. Gerçek doğum kasılmaları düzenlidir, zamanla sıklaşır ve şiddetlenir.
2. Kasılmalar ne kadar sürüyor? Braxton hicks kasılmaları ön görülemez. 30 saniyeden kısa sürebilir veya 2 dakikadan uzun olabilir. Gerçek doğum kasılmaları 30-90 saniye arasındadır ve süresi giderek uzar.
3. Kasılmalar ne kadar şiddetli? Braxton hicks kasılmaları zayıftır, ya aynı kalır yada giderek daha da zayıflar ve kaybolur. Gerçek doğum kasılmaları giderek şiddetlenir.
4. Kasılmalar nerede hissediyorum? Braxton hicks kasılmaları karnın ön tarafında veya spesifik bir bölgede hissedilir. Gerçek doğum kasılmaları orta hatta tüm karnı saracak şekildedir.
5. Kasılmalar hareket edince değişiyor mu? Braxton hicks kasılmaları pozisyon değiştirince kaybolabilir. Eğer kasılmalar varken uyuyabiliyorsa braxton hicks kasılmasıdır. Gerçek doğum kasılması devam eder ve hatta hareketle veya pozisyon değiştirmekle kuvvetlenebilir.
Braxton hicks kasılmalarını tanıyabilmek için bir laboratuar testi veya radyolojik bir tetkik yoktur.
Braxton hicks kasılmaları bir gebenin yaşayacağı normal bir durumdur. Bunu bilmek anksiyeteyi azaltmak açısından önemlidir. Bu kasılmaları ortadan kaldıracak medikal bir tedavi yoktur. Bazı önerilerle kasılmalar azaltılabilir;
  • Aktiviteyi ve pozisyonu değiştirmek: aşırı hareketli ise uzanıp istirahat etmek, çok uzun süredir oturuyorsa hafif yürüyüş yapmak
  • Rahatlama: ılık banyo, kitap okuma, müzik dinleme, uyuma
  • Bol su içme
  • Bu önlemler alındıktan sonra kasılmalar azalmıyor, devam ediyor, giderek sıklaşıyor ve şiddetleniyorsa mutlaka muayene olunmalıdır.
  • Aşağıdaki durumlardan herhangi biri kasılmalara eşlik ediyorsa acilen bir hastaneye başvurulmalı
  • Vajinal kanama
  • Vajinadan su gelişi
  • Bir saat boyunca 5 dakikada bir güçlü kasılmalar
  • Yürümeyi engelleyecek kadar kuvvetli kasılmalar
  • Bebeğin hareketlerinde değişiklik veya 2 saatte 10 defadan az hareket
  • Braxton hicks kasılmalarına ek olarak gebelik sırasında başka karın ağrısı nedenleri de vardır. Bazıları gebelik boyunca normaldir. Örneğin;
  • Alt karın bölgesinde veya tek veya çift taraflı keskin batma şeklinde kasık ağrısı
  • Yüksek progesteron seviyelerine bağlı gebelik boyunca hissedilen bağırsaklardaki gaz sancısı
  • Kabızlığa bağlı karın ağrıları
Karın ağrısı acil tıbbi yaklaşım gerektiren ciddi durumların da belirtisi olabilir;
  Dış gebelik; gebelik başlarında tanısı konur
  Plasentanın ayrılması; anahtar nokta, uzun bir süre gevşemeden rahimde sertleşmeye neden olan değişmeyen sabit yoğun bir ağrı varlığıdır
  İdrar yolu enfeksiyonu; alt karın bölgesinde rahatsızlık, idrar yaparken yanma vardır
  Preeklampsi; 20. gebelik haftasından sonra başlayan, yüksek tansiyon ve idrarda protein kaçağı ile karakterize bir durumdur. Üst karın bölgesinde genellikle sağ kaburga altında ağrı olabilir
Bir gebe yaşadığı ağrı veya kasılmanın braxton hicks kasılması olduğundan emin olamıyorsa mutlaka doktoruna danışmalıdır.

Op. Dr. Selma Nihan Karakaya Çoban

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı

Whatsapp
Call Now Button