Gebelik takvimi

FromTo

4. Hafta

Ovulasyon (yumurtlama) gerçekleşir: 2-3 milimden yaklaşık 20 milime kadar ulaşan yumurta hücresi yumurtalığınızdan çatlayarak atılır. Yumurtanız döllenmek için artık hazır. Spermini bekliyor.
Fertilizasyon (döllenme): Doğru zamanda doğru yerde bulunma diye buna denir belki de…Yumurtlama döneminde gerçekleşen bir ilişki sonucunda atılan milyonlarca spermin yalnızca birkaç bin tanesi yumurtayı buluyor ve etrafını çevreliyor. Yalnızca bir sperm tüm hünerini kullanarak yumurta içine girmeyi başarabiliyor. Buna döllenme diyoruz.
Cinsiyet belirlenir: Dölleme esnasında yumurta kız veya erkek olarak oluşur. Sperm X (kız) ya da Y (erkek) kromozumu taşıyarak bebeğinizin cinsiyetini belirler. Yani “oluşacak bebeğin cinsiyetini kadının yumurtası değil erkeğin spermi belirliyor”.
Döllenen zigot tüplerden rahime doğru iner: Yumurta ve sperm hücrelerinin birleşmesi ile ortaya çıkan “zigot” bölünmeye başlar: 2-4-8 hücreli safhalar sonucunda şekil olarak adeta bir “dut”a benziyor ve Latince’de dut anlamına gelen “morula” olarak anılıyor. Bir yandan bölünmeye devam eden zigot diğer yandan da rahim içine inişine devam ediyor. Nihayet 6-7 günlük bir yolculuk sonrasında içi kistik görünüm alan morula “blastokist” adını alıyor ve balastokist rahim içine yuvalanıyor.
İmplantasyon (yerleşme): Blastokistin yuvalanması sırasında (konsepsiyonu takip eden 10-14 gün içerisinde) lekelenme tarzı kanama (implantasyon kanaması) görülebilir. Yanlışlıkla adet gördüğünüzü düşünebilirsiniz. Fakat bu kanama açık renkte ve bir veya iki gün sürer. Yani son adet kanamanızın çok az olması bir gebelik işareti olabilir.
Konsepsiyon oluşur: Rahim içine yuvalanan embrio burada büyümeye başlayarak ilk taslaklarını ortaya çıkartır. Tüm gebelik süresince rahminizin kapasitesini tam 1000 kat arttırdığını biliyor muydunuz?
Nöral tüpler oluşur: Yani sinir sistemi (beyin, omurga) ile birlikte saç ve deri gelişimi.. Şu anda bile bebeğinizin düşünme ve hissetme duyguları vardır…
Bebeğinizin kalp ve basit dolaşım sistemi hızla oluşur: Başlangıç dönemlerinde olmasına karşın, bu sistemler yaşam boyunca çocuğunuzu taşıyacaktır.

FromTo

5. Hafta

İlk kalp atışları başlar: Erken bir ultrason yaptırdığınızda bu küçük görünümü algılayamayabilirsiniz, ama bu haftanın sonlarında ultrason ekranında bebeğinizin kalp atışları görülebilir hale gelecektir. Bu ritmik atışlar sizin kalbinizde de eko yapar.
Göbek kordonu oluşur: Bebeğinizi rahimde yaşama bağlayan plasentaya bağlı olan “göbek kordonu”dur. Kordon, bebeğe besinlerin ve oksijenin geçişi, bebekten anneye de atıkların gönderilmesinden sorumludur.
Kalbinden kan pompalanır: Dört kalp kapakçığı da tam anlamıyla çalışmaya başlar, bu size yalnızca bebeğinizin canlı olduğunu göstermez; böylelikle bebeğinizin vucut gelişimine de başlamış olduğunun da bir ifadesidir.
Diğer organlar belirmeye başlar: Bebeğinizin akciğerleri ve beyni oluşur.
Kol ve bacak tomurcukları belirir: Bu dönemde çok fazla bir gelişme görülmemesine karşın balerin kızınızın mutfak zemininde zıpladığını ya da fazla gelişmiş oğlunuzun karşı komşunuzun penceresine doğru bir şut çektiğini hayal edebilirsiniz.

FromTo

6. Hafta

Kollar ve bacaklar gelişmeye devam eder: Bu eklemler uzar, uzar… Daha sonra ayaklar ve dirseklerin kapanıp mesanenizde yerleştiğini hissedersiniz.
Beyin gelişir: Önümüzdeki aylarda bebeğinizin beyninin 100 milyon nöron oluşturacağını biliyor muydunuz? Bu sadece bir başlangıç..
Gözlerin retinası belirir: Bebeğinizin gözdeki görme merkezi olan retinası ilk kez belirginleşir. İçeriye bir göz attığınızda bebeğinizin görüntüsünün yenidoğmuş bir bebeğe yaklaştığını fark edebilirsiniz.
Burun delikleri şekillenir: Burnu asıl yerine oturur ve burundan beyne giden sinirler belirir.
Pankreas: Bebeğinizin vücut fonksiyonları ve büyümesi için gerekli olan insülini üretmeye başlar.
Kalp atımları artık rahatlıkla görülebilir: Doktorunuzun kullandığı teknoloji uygunsa vajinal yolla yapılan ultrason altında 6 haftalık bir bebeğinizin kalp atışlarını rahatlıkla görebilir ve hatta duyabilirsiniz. Bebeğinizin kalp atışlarının görünümü adeta “bir kuşun kanadını çırpışı”na benzer.
NOT: Bebeğin kalp atışlarının görülmesi karından yapılan ultrasonlarda (abdominal USG) 5-6 gün daha gecikmeli olarak 7. gebelik haftasına sarkacaktır. Karından yapılan ultrasonda daha net görüntü alabilmek için idrara sıkışık olmanızda fayda var; vajinal ultrasonlarda ise tam tersine idrarırızın olmaması gerekliyor

FromTo

8. Hafta

Kıkırdak ve kemikler şekillenmeye başlar: Bu haftanın sonunda bebeğiniz doğum öncesi gelişiminin 1/5’ in tamamlamış olur.
Gözün temel yapısı oluştu: Pozisyonu ‘yenidoğan’ görünümündedir.
Dil gelişmeye başlar.
Bağırsaklar göbek kordonundan karına doğru hareket eder.
Vücut gelişir ve kendine yer açar: İki ay geçti ve küçüğünüz içeride hoplayıp zıplayarak büyüyor. Şanslı iseniz ultrason altındaki muayenelerde bebeğinizin hareketlerini görebilirsiniz.
Parmaklar ve topuklar belirir: Perdeli ve kısadırlar.
Bebeğin boyu (baştan popoya kadar) 1.6 cm, Ağırlığı 1gram’dır.

FromTo

9. Hafta

Bebek hareket etmeye başlar: Hissedebilmek için çok da küçük olsa da, yavrunuz kıvrılmaya, dönmeye ve dansetmeye başlar.İçeriye bir bakış atmak için pencereniz olması ne güzel olurdu.
Birçok eklem oluştu: Küçüğünüz içeride esneme ve bükülme egzersizleri yapıyor.
Fetüs avucunun içinde parmaklarını kıvırarak bir obje yaratır: Bu görüntü inanılmaz! Yalnızca 9 haftalık gebesiniz, ama ultrasona girdiğiniz zaman bebeğinizin parmaklarını üzerine koyduğu her şeyden (diğer parmaklar, topuklar…) zevk aldığını görebilirsiniz.
Parmak izleri deri yüzeyinde görülebilir.
Bu haftanın ortalama oranları— Boy 2.3 cm, kilo 2 gr

FromTo

10. Hafta

Bebeğiniz tıbbi olarak artık “fetus” olarak tanımlanır: Ama siz yine de O’na inatla prinç, nohut, fasulye, çilek, badem diyebilirsiniz.
Ufaklığınızın gelişim sürecinin en kritik evresi tamamlandı: Şu anda hızlı bir büyüme dönemine giriyorsunuz.
Hayal etmesi zor ama, bebeğinizin kafası uzunluğunun yarısına eşittir. Bu alan beyin gelişimi için kullanılacaktır. Bundan sonra vücudun geri kalanı bu büyüme hızına yetişecektir.
Göz kapakları kaynaşıyor, kapanıyor ve iris gelişmeye başladı: Bu noktada göz rengi de belli olur.
Plasenta bu haftada ya da önümüzdeki hafta çalışmaya başlar: Plasenta bebeğinizin sağlıklı olması için gerekli besinler ile oksijeni sağlar ve fazlalıkları atar.
Bu haftanın sonunda bebeğiniz artık 3.1 cm uzunluğunda ve 4 gr ağırlığında!!.

FromTo

11. Hafta

Yaklaşık tüm yapılar ve organlar oluştu ve çalışmaya başladı.
Parmaklar ve topuklar ayrıldı: Çocuğunuzun kıymetli ayağına bir bakış atın.
Saç ve tıraklar büyümeye başladı.
Cinsiyet organları, uygun cinsiyet karakterlerine göre oluşmaya başladı: Kız veya erkek çocuk sahibi olacağınızı ultrasonda görmenize birkaç hafta kaldı; hiç pembe ya da maviyi hayal ettiniz mi?
Amniyo sıvısı birikmeye ve böbrekler çalışmaya başladı: Bu sıvı temel olarak sudan oluşur ve bebeğiniz rahminizde yerleşirken bir yastık görevi görür.
Bağırsak duvarlarındaki kaslar besinleri sindirmek için kasılmaya başlarlar.
İkili test zamanı: 11-14 hafta arası yapılan bir Down Sendromu tarama testi için uygun gebelik haftalarına girdiniz.
Yavrunuz 4.1 cm uzunluğunda ve 7 gr ağırlığında.

FromTo

12. Hafta

Ses telleri şekillenmeye başlar: Bir opera sahnesine çıkmaya hazır olmasına karşın, bebeğiniz yine de sesini doğum esnasında kullanacaktır. Bahse gireriz ki ilk ağlamasını duyana kadar bekleyemeyeceksiniz.
Kulaklar kafanın yanında uygun yerlerine yerleşirler.
Bağırsaklar gövde içine yerleşimini tamamlamıştır. Evet, yanlış okumadınız. Bu gebelik haftasına kadar bebeğinizin barsakları karnının ön duvarından dışarıya doru çıkmaktaydı.
Kızınızın/Oğlunuzun karaciğeri çalışmaya başlar: Karaciğer kanın temizlenmesi, besinlerin depolanması ve gerekli kimyasalların temin edilmesini sağlar. Bu çok önemli!
Pankreas insülin üretmeye başlar. Pankresın salgıladığı insülin sayesinde bebeğiniz büyüyor.
Ense Kalınlığı (NT) Ölçümü: Öncelikle bir down sendromu tarama programında yer alıp kullanılan ense kalınlığı ölçümü, bebekle ilgili diğer bir takım problemlerde de önemli bilgiler sağlayabiliyor. Ense kalınlığının uygun ölçümün yapılabilmesi için fetusun uygun pozisyonda olması, gelişiminin 11 hafta ile 13 hafta 6 gün arasında olması ve de baş-popo mesafesi 45-84 mm arasında olması gerekmektedir.
Ense kalınlığı günümüzde ikili tarama testi ile birlikte değerlendirilir.
Tahmin edin? Bebeğinizin ortalama boyu şaşırtıcı ölçüde 5.4 cm ve kilosu 14 gr.

FromTo

13. Hafta

Ultrasonla içeriye bir bakış attığınızda bebeğinizin içe ve dışa doğru hareket ettiğini görürsünüz.
Gözler ile kulaklar gelişmeye devam eder.
Bebeğinizin boynu uzar: Çene göğüs üzerinde yerleşimini bitirir.
Elleri daha fonksiyonel olmaya başlar : Bebeğiniz yumruğuyla oynamanın eğlenceli olduğunu keşfetti.
Bu haftadan sonra tüm besinler plasentadan alınmaya başlar.
Yavrunuz 7.4 cm uzunluğunda ve 23 gr ağırlığında.

FromTo

14. Hafta

Tiroid bezi olgunlaşır ve bebeğiniz hormon üretmeye başlar: Ömrü boyunca kullanacaktır. Tiroid bezi tüm vucudumuzu yöneten bir bezdir aslında…
Erkek bebeklerde prostat bezi gelişir.
Kızlarda yumurtalıklar karından pelvise (kalça içine) doğru hareket eder.
Emme refleksi: Küçüğünüz parmağını emmeyi öğrenir.
Çocuğunuzun kemikleri sertleşir: Günler geçtikçe de güçlenir.
Bebeğinizin cildi hala şeffaf görünümdedir. Sanki transparan bir elbise giymiş gibi !
Lanugo oluşur: Lanugo (ipeksi tüyler) bebeğinizin vücudunu sarar ve 26. gebelik haftasına kadar büyümeye devam eder. Genellikle doğuma kadar bir örtüdür. Amacı bebeğin hassas cildini içinde bulunduğu sıvıdan korumaktır.
Bebeğiniz 8.7 cm uzunluğunda ve 43 gram

FromTo

15. Hafta

Kanat çırpmasına benzer hareketler hissedebilirsiniz: Bebek bükülür, döner, tutunur, gözlerini kısar, kaşlarını çatar, hatta parmağını bile emer.
Bebeğinizin bacakları gelişiyor: Kollardan daha uzun olmaya başlar ve vücut artık kafasından daha uzundur. Kollarını ve bacakları hareket ettirebildiği için mutlu olabilirsiniz.
Cildi çok incedir: İnce kan damarları adeta görülebilir durumdadır. “Lanugo” adı verilen yumuşak ipeksi tüyleri cildini kaplayarak izole eder.
Orta kulakta yer alan üç küçük kemik sertleşmeye başlar: Bebeğinizin beynindeki işitme merkezi gelişimini daha tamamlamadığı için ne söylediğinizi tam olarak duymasa da işitme duyusu gelişim sürecine girmiştir. O’nunla konuşmayı ve O’na walkmenle müzik dinletmeyi ihmal etmeyin.
El ve ayak tırnakları uzuyor.
Kaşlar uzamaya başladı: Hatta kafatasında saçlar filizleniyor. Doğum sonrası bu saçların şekli ve rengi değişecek
Bütün bunların yanında küçüğünüz inanılmaz biçimde 10.1 cm uzunluğunda ve 70 gr ağırlığında.

FromTo

16. Hafta

Deri altında yağ tabakası oluşmaya başlar: Bebeğinizin cildini önümüzdeki aylarda korunur.
Bebek ve plasentanın aynı ebatlarda olduğunu biliyor muydunuz?
Küçüğünüz içinizde büyüyor: 11.6 cm uzunluğuna ve tahmini 100 gr. ağırlığa ulaştı.
Kafası ve boynu uzamaya başladı.
Tahminler haftası: Dış monitörden kalbinin minik atışlarını dinleme şansınız var. Cinsiyet organları da gelişimini tamamladı ve deneyimli bir sonograf yardımıyla bebeğinizin kız ya da erkek olduğunu görme şansınız da var.
Kalbi 6 galon kanı bir günde pompalıyor: Sizin kalp atışlarınızın iki misli kadar kalp atışı var.
İçeriye bir bakış atma şansınız olsaydı çocuğunuzun emme, yutma, enseme gibi refleks hareketlerini görebilirdiniz. Hıçkırmaya da başladı ama siz daha duyamıyorsunuz.
Bebeğiniz nefes almayı öğrendi: Bu göğsünün düzenli hareketlerinde gözlemlenebilir. Suyun altında nefes alması ve amniyo sıvısını içine çekip bırakması ne kadar ilginç… Bu hareketler ciğerlerinin gelişmesine katkıda bulunuyor.
Üçlü test zamanı: Bir Down Sendromu tarama testi olan üçlü test 16-18. gebelik haftası aralığında yapılır.

FromTo

17. Hafta

Bebeğinizin görünümü insan görünümünde: Kafasını biraz daha dik tutabiliyor. Vücut ve eklemler başa göre daha uzun.
Parmaklarında ve topuklarında yumuşak kıvrımlar oluşmaya başlar: Bu büklümler daha görülür hale gelmeye başlar.
Gözleri ileriye bakmakta ve hala yarı kapalı durumdadır.
Mekonyum birikir: Sindirim atıkları ve yutulan amniyo sıvısını içeren bir madde olan “Mekonyum” barsaklarda birikmeye başlar. Bu yeşilimtrak-kahverengi renkteki yağlı madde bebeğinizin ilk dışkısıdır. Ancak dışkısını doğumdan sonraya kadar yapmadan barsaklarında biriktirecek.
Göbek kordonu kalınlaşmaya ve güçlenmeye başlar: Kordon, büyümesi devam eden bebeğinizin kan ve besin aktarımı görevlerini sürdürür.
Çocuğunuz erkek ise prostatı oluşmasına devam eder.
İskelet kıkırdaktan kemiğe dönüşür: Kemikler doğum kanalından geçiş için esnek kalır. Bebeğinizin iskelet, kas ve diş gelişimi için bol miktarda kalsiyumdan zengin diet almayı ihmal etmeyin.
Üçlü test (Triple test) zamanı : Bir Down Sendromu tarama testi olan üçlü test 16-18. gebelik haftası aralığında yapılır. Üçlü tarama testi için uygun dönemdesiniz.
Bu haftada bebeğiniz 140 gr ağırlığında ve 13 cm uzunluğunda

FromTo

18. Hafta

Verniks (beyaz, peynirimsi koruyucu madde) ve lanugo (yumuşak açık renkli tüyler): Bebeğin cildini -suyu içerisinde geçireceği haftalarda korumak üzere- oluşuyorlar.
Plasentanız büyümeye ve bebeği beslemeye devam eder. Gebelikte gerekli olan vitaminleri almayı unutmayın.
Akciğerlerdeki küçük hava kesecikleri “alveol” olarak bilinir ve oluşmaya başlar. Önümüzdeki aylarda akciğerlerini daha iyi kullanabilecektir. Ancak doğum anına kadar alveoller hava ile değil su ile doludur.
Ses telleri oluşur. Bebeğiniz ağlama yetisine sahiptir, ancak hava olmadığı için bu yetiyi şimdilik kullanamaz.
Kalpte 5 odacık görünümü: Bebeğinizin kalbindeki yapılar; kalp kapakçıkları, karıncıkları ve kulakçıkları içeren “5 odacık görünümü” ultrasonda görülebilir.
Amniosentez: Özellikle üçlü testiniz yüksekse, yaşınız 35’in üzerindeyse, daha önceki gebeliklerinizde bebekle ilgili bir takım kromozomal problemler yaşamışsanız; amniosentez doktorunuz tarafından size önerilecektir.
Bebeğiniz 14.2 cm uzunluğunda ve 190 gr ağırlığında.

FromTo

19. Hafta

Bebeğinizin uyku ve uyanıklık pozisyonları yeni doğanla aynıdır:Uyumak için uygun pozisyonu vardır ve dinlendiği zamanlar görülebilir.
Myelin tabakası: Bebeğinizin sinir hücrelerinin üzeri, “myelin” adı verilen yağlı bir madde ile kaplanır, bu madde sinirleri korur.
Kafatasının üzerinde saçlar görülebilir hale gelir: Bu saçlar filizlenip büyümeye devam eder.
Süt dişleri tomurcuklanır: Önümüzdeki bir kaç günde kalıcı dişlerin tomurcukları süt dişlerinin arkasında oluşmaya başlar.
Bebek kız ise rahim oluşmaya başlar. Kız çocuğunuz olacaksa rahim, vajina ve fallop tüpler yerlerine oturur.
Bebeğiniz erkek ise genital organları rahatlıkla seçilebilir hale gelmiştir.
Amniyon sıvısı: Bebeğiniz amniyo sıvısını yutar ve aşağıdan idrar olarak çıkarır. Bu şekilde bebeğiniz aslında gebelik boyunca kendi idrarını içer. Bu idrar besleyici özelliğe sahip olup, mikropsuzdur.
Küçüğünüz 16.4 cm uzunluğunda ve 300 gr. ağırlığında..

FromTo

20. Hafta

Hızlı büyüme dönemi bitti: Gelişmeler yavaşlasa bile önümüzdeki dönem yaşaması için gereklidir. Bu dönemde orantısal olarak bebeğinizin büyümesi azalsa da kilo olarak daha artacaktır.
Bebeğinizin kalbi güçlenerek büyür: Sakin bir yerde sırtüstü uzanın, nabzınızı bularak kendi kalp atışınızı hissedin. Ardından karnınızın üstüne elinizi koyun iki farklı kalp atışını hissedebileceksiniz.
Bacakları orantılı görünüme kavuşur: Kasların gelişimi ile küçük tekmelerden daha fazlasını hissedersiniz.
Bağışıklık hücreleri plasenta yolu ile sizden ona transfer olur: Bu hücreler onu doğumdan sonraki 6 ay boyunca virüslere karşı korur.
Beyin gelişir: Beynin özel bölümlerinde tad alma, koku alma, duyma ve görme sinirleri oluşur.
Bebeğiniz tepki vermeye başlar: Özellikle de yüksek seslere karşı! Çok ilginçtir ki, bebek bu haftada rahmin dışındaki sesleri; mesela müzik sesini, sizin seslerinizi duyabilir.
Bebeğiniz kız ise yumurtalıkları ve rahmi gelişmesini sürdürür: Yumurtalıklarında yaklaşık olarak 6 milyon yumurta bulunur. Yalnızca bir milyonu doğumda kalırken diğerleri eriyip gidecektir (atrofi olur).
İkinci Basamak (İkinci Düzey) Obstetrik Ultrasonografi Tetkiki: Genellikle gebeliğin 18. ile 22. haftası arasında radyologlar tarafından yapılan ve bebeğin ayrıntılı bir şekilde değerlendirilmesini sağlayan ultrasonografidir. Bazı jinekologlar bu haftalar arasında hastalarından bebeğin ayrıntılı değerlendirilmesi amacıyla 2. basamak obstetrik (gebelik) ultrasonografisi isteyebilirler.
Bebeğiniz 25.5 cm uzunluğunda ve 300gr. civarındadır.

FromTo

21. Hafta

Kanınızdaki akyuvarlarınız koruma görevini sürdürmektedirler:Lökositler (akyuvarlar) vücudumuzun direnç sistemini oluşturur. Enfeksiyon ve hastalıklarla savaşmamızı sağlarlar. Bu nedenle gebelik boyunca sayıca artmışlardır.
Transparanlık azalıyor: Küçüğünüzün cildi yarı şeffaf görünümden daha opak bir görünüme dönüşür.
Yavrunuzun dili tamamıyla oluştu: İçeriye bir bakış atma şansınız olsaydı bebeğinizi adeta “diliyle hayali bir kirazı yakalamaya çalışırken” görebilirdiniz.
Eğer bebeğiniz kız ise rahmi ve vajinası oluştu: Erkeklerden farklı olarak, kadınların sayılı yumurtaları vardır ve doğum öncesinde bu sayı 6 milyon iken doğumda bir milyona düşecektir.
Bebeğiniz bu hafta daha fazla yutkunur: Bebeğiniz amniyo sıvısını içine aldıktan sonra vücudu bunu suya çevirir ve işine yaramayan kısmını bağırsaklara gönderir, bu işlem sindirim sistemi için iyi bir alıştırmadır.
Uyku ve uyanma zamanları düzene girdi: Bazı araştırmalar bebeğin ” biyolojik iç saatini” daha doğmadan önce dış dünyaya göre ayarladığını gösteriyor. Yemek saatleriniz, uyku alışkanlıklarınız, dışarıdaki ışık ve ses düzeyi bebeğinize sinyal olarak gidecektir.
Bebeğinizin ölçüleri 26.7 cm boy ve 360gr. kilo

FromTo

22. Hafta

Konuşmayı algılama: Bebeğiniz konuşmalarınızı eskisinden daha iyi algılayabilir !! Konuşurken, okurken, şarkı söylerken sizi duymasını bekleyin. Araştırmalar bebeğin kitap okunurken rahim içerisinde emme hareketlerini daha fazla gerçekleştiğini gösteriyor.
Göz kapakları ve kaşları tamamen oluştu.
Parmak uçlarındaki tırnakları büyümeye devam ediyor.
“Neden öyle oluyor?”: Doğum sonrasında gelmesi muhtemel “neden” sorularına hazırlıklı olun: Çünkü bebeğinizin beyni hızlı gelişim süreci içersinde…
Karaciğer görevde: Anneden biraz da yardım alarak bebeğin karaciğeri alyuvarlar tarafından üretilen bilirubin maddesini yıkmaya başlar.
Testosteron üretimi: Erkek bebeklerde ilkel spermler oluşur ve oğlunuz testesteron üretmeye başlar.
Bebeğinizin 430 grama yaklaştığını biliyor muydunuz? Boyu ise 28 cm

FromTo

23. Hafta

Vücut bölümleri yeni doğana benzer: Vücut yağları oluşmadığı için deri ince bir görünüme sahiptir.
Orta kulakta yer alan kemikler sertleşti.
Bebeğiniz artık duyabilir. (Babalar, erkek sesinin karın ve rahim duvarlarından kadın sesine oranla daha kolayca geçtiğini biliyor muydunuz?)
Gözler oluştu: İriste pigmentler daha yok. Göze rengini veren iristeki pigmentlerdir.
Pankreas gelişiyor: Hormonların üretiminden sorumlu pankreas hızla gelişiyor. Şekerin kandan karaciğere depolanmasını sağlayan insülin hormonu üretilmeye başlandı.
Yavrunuz bu hafta 501 gr. ağırlığına ve 28,9 cm uzunluğuna ulaştı.

FromTo

24. Hafta

Artık O “ele geliyor”: Bebeğiniz son bir haftada 100 gr. daha aldı. Bu ağırlık kaslar, kemikler ve organlarda.
Tad alma duyuları oluşuyor: Eğer anne garip ya da acı bir şey içerse bebek hoşlanmadığını belirtir.
Avuç içlerinde küçük çizgiler oluşur: Kas koordinasyonlarının geliştiği bebeğinizin parmağını emmesinden bellidir.
Ter bezleri: Önümüzdeki 7 günde ter bezleri oluşacaktır. Her zaman şikayet ettiğimiz ter bezleri yaşam için şart olan dokulardır.
Bebeğinizin akciğerlerinde hava kesecikleri oluşmaya başladı:Doğumdan hava solumayı sağlamak için akciğerler “sürfaktan” adı verilen bir madde üretirler. Bu madde, minik hava keseciklerinin çeperlerinin birbirine yapışmasına engel olur. Bu sayede her nefes alışında kesecikler hava ile dolar.
Yaşayabilme (viabilite): Bu hafta bebeğiniz resmi olarak “yaşayabilme yeteneğini” kazanmış olsa da olası bir erken doğum sonrasında pek çok komplikasyon kapıda beklemektedir.
50 gram glukoz testi: Gebelik takibinizde50 gram glukoz yükleme testi için 24-28. gebelik haftaları arasında uygun dönemdesiniz. Bu testin normalden yüksek çıkması durumunda ise 100 gram Oral Glukoz Tolerans Testi’nin (OGTT) yapılması gerekecektir.
Bebeğiniz 600 gr ağırlığında ve 30 cm, yaklaşık bir cetvel uzunluğunda.

FromTo

25. Hafta

Omurganın şekli oluşur:Eklemler, kirişler ve omurga parçaları oluşur. Bunlar bebeğinizin sinirlerine bilgi transferini sağlayan omuriliği koruyucudur.
Akciğerlerdeki kan damarları gelişir.
Bebeğinizin burun delikleri açıldı.
Ağız ve dudak çevresindeki sinirler hassasiyet gösterir: Bebeğiniz ileride yemek yediği zaman bu sinirler değerli olacaktır.
Yutma refleksi gelişir.
Becerileri artar: Bebeğiniz yumruk atabilir ve avucunu sıkabilir.
Bebeğiniz ortalama olarak 34,6 cm uzunluğa ve 660 gr ağırlığa ulaştı.

FromTo

26. Hafta

Omurga güçlenir: Fetusün gelişen bedenini korumak için omurga daha güçlü ve esnek hale gelir: Ortalama bir yetişkininkinden büyük olmasa da 150 eklem, 33 parça ve 1,000 kirişten oluşur.
Akciğerlerde hava yastıkları oluşur.
Surfaktan üretimi: Akciğerlerde yağlı bir madde olan “sürfaktan” oluşmaya başlar. Sürfaktan olmadan ceninin akciğerleri birbirine yapışır, büzüşür ve ayrılamaz.
Son aylarda kapalı görünmesine karşın bebeğinizin gözleri açıktır ve bu hafta göz kırpar. Genlere bağlı olarak bazı bebekler mavi ya da mavi-gri göz rengiyle, bazı bebeklerde kahverengi gözlü olarak doğarlar. (Doğumdam 6 ay sonraya kadar göz rengi değişebilir.)
Görme merkezi olan retina gelişimine devam eder.
Beyin dalgaları duyma ve görme duyuları için harekete geçer.
Cenin dokunmalara cevap verir: Karnınıza ışık tutarsanız bebeğiniz kafasını o yöne çevirir ve araştırmalara göre bu optik sinirlerinin çalıştığını gösterir.
Bebeğiniz 760 gr. ağırlığında ve 35.6 cm uzunluğundadır.

FromTo

27. Hafta

üçüğünüzün beyni hızla gelişmeye devam eder: Bebeğinize kitap okumayı, müzik dinletmeyi ve en önemlisi onunla konuşmayı unutmayın.
Bebeğinizin işitme duyusunun gelişimi devam eder. 7.ayın sonunda seslere tepki verebilir. Kızınız/Oğlunuz sizin ve eşinizin sesini algılamaya başlar.
Akciğerler gelişmeye devam eder: Akciğerler büyümeye devam eder ve rahim dışında çalışmak için kendini hazırlanır. Rahim içerisinde geçirilen her gün bebeğinizin yaşama şansını arttırır.
Hafif nefes almalar başlar. Hava yerine su içerisinde nefes alıp vermesine karşın, doğum için iyi bir egzersizdir.
Göz kapakları daha açık hale gelir. Bebeğiniz karanlık ve aydınlığı ayırt edebilir.
Retina oluştu. O artık görüyor.
Ortalama görünüşü 36.6 cm uzunluk ve 875 gr. ağırlıktır

FromTo

28. Hafta

Kaslar ve kirpikler belirgindir.
Kafasının üzerindeki saçlar uzar: Bazı bebekler saçsız doğar, bazıları da doğumdan hemen sonra fön çektirebilirler 🙂 Normal hayatta da böyle değil mi?
Bebeğinizin vücudu tombullaşır ve yuvarlak bir görünüm alır: Bu yoğunluğu kaslar ve kemikler oluşturur. Yağ tabakası özellikle 3. trimesterde oluşmaya başlar.
Kasların şekilleri oluşur: Olimpiyat için hazırlıkların rahim içinde olduğunu düşünürsünüz.
Akciğerler solunum için yeterli duruma gelmiştir: Öte yandan bebeğiniz solunum için hala çabalar ve bu haftalarda doğarsa solunum cihazına bağlı yaşatılma şansı biraz daha artmıştır.
Sesininizi tanınabiliyor: Bebeğinizle konuşun, ona hikayeler okuyun, şarkı söyleyin. Çünkü O artık sesinizi algılayabiliyor.
Bebeğiniz şu anda 1005 gr. ve 37.6 cm uzunluğunda.

FromTo

29. Hafta

Bebeğinizin başı vücuduyla oranlı hale gelir. Gün geçtikçe yeni doğana daha çok benzer.
Derisinin altında yağ birikmeye devam eder: Gerçek dünyaya hazırlık…
Beyin gelişimi: Bebeğinizin beyni solunumu ve vücut ısısını kontrol edebilir.
Gözleri hareket halindedir: Yanıp sönen bir ışığı takip edebilir.
Bebeğiniz değişikliklere karşı hassastır: Işık, ses, koku ve tat
Bir taraftan öteki tarafa hareket eder: Kafası yukarıya veya aşağıya dönük olabilir. Önümüzdeki haftalarda kafası doğumdaki aşağı pozisyonuna gelecektir. Bu durumda siz, sirk cambazı gibi davrandığını düşünebilirsiniz.
Uzunluğu 38.6 cm ağırlığı 1153 gramdır.

FromTo

30. Hafta

Kafası hızlı beyin gelişimi için büyümesine devam eder: Bebeğinizi rahmin içindeyken müzik, edebiyat ve konuşmalarınızla eğitmeyi unutmayın.
Zamanının çoğunu göz kapaklarını açıp kapatmakla geçirir: Gözleri hareket halinde bir ışık kaynağını takip eder. Dışarıya çıkıp ışık kaynağına dokunmayı ister.
İlk lanugo kaybolur: Bebeğinizi ilk dönemlerde rahmin içindeki sıvıdan korumuştu. Bebeğinizin saçları çıkmaya başlar.
Ayak tırnakları oluşum safhasını tamamlar.
Kemik iliği alyuvarları oluşturmakla görevlendirilir: Alyuvarlar (eritrositler) bebeğinizin vücudunda oksijen transfer edip, atıkları (karbon dioksit ve diğer gazları) yok ederler.
Bebeğiniz göz yaşı üretebilme kapasitesine sahiptir. Evet hem de rahim içerisinde.

FromTo

31. Hafta

Kilo alımı: Fiziksel gelişim oran olarak biraz düşse de hamileliğin geri kalan kısmında kilo alımına devam edecek.
Deri altında yağ depolanmaya devam ediliyor:/ Bu yağ tabakası cildinin rengini kırmızıdan gül pembesine dönüştürüyor. Tıpkı yeni doğan gibi.
Mineraller: Kalsiyum, fosfor ve demir depolanıyor. Kemikler büyüyüp, güçleniyor.
Sinir ve beyin gelişimi: Beyni ikinci hızlı büyüme dönemine giriyor. Yüz milyonlarca sinir hücresi üretiliyor. İnanılmaz…
Müziğin ritmine göre hareket ediyor: Kalp atışlarıyla yapılan çalışmalarda bebeklerin bazı müzikleri diğerlerine tercih ettikleri saptanmış.
Akciğer gelişimi: Akciğerlerin gelişimi devam ediyor. Bundan sonra da akciğerler bebeğinizin yaşamda kalabilmesindeki temel organlardır. Bebeğinizin kendi kendine solunum yapabilmesi akciğerlerinin gelişimi açısından çok önemlidir.
Bebeğiniz 41.4 cm uzunluğunda 1600 gr. ağırlığında.

FromTo

32. Hafta

Ağırlaştığınızı, eskisi kadar hareket etmediğini fark edeceksiniz:Endişelenmeyin. O çok iyi sadece alanı biraz dar. İster inanın ister inanmayın hala gelişimi devam ediyor.
Tüm duyular çalışıyor: Küçüğünüz beş duyusunu test etmekten hoşnut.
Ayak tırnakları tamamen oluştu: Fransız manikürü için yine de erken.
Yavrunuzun saçları büyümeye devam ediyor: Babanın siyah saçlarını mı? Yoksa sizin kızıl örgülerinizi mi alacak?
Rüya görüyor: Beyin tomografisine göre REM uykusu (rüya dönemleri) 8. aylar civarında başlıyor. Bebeğiniz rüyasında neleri görüyor dersiniz?

FromTo

33. Hafta

Bebeğinizin başı hızla büyüyor: Sebebi de hızlı beyin gelişimi.
Sinir yolları gelişimi: Çok sayıda sinir hücreleri (nöronlar) ve kavşak bölgeleri (sinapsis) oluşur. Bebeğinizin beyni ile olan iletimi sağlarlar ve doğuma kadarki sürede bu sinirler aracılığıyla öğrenirler. Bu hafta solunumla koordineli bir şekilde emme ve yutma hareketlerini gerçekleştirir.
Kafa kemikleri hala yumuşak: Birçok kemiği sertleşmesine rağmen kafatası hala esnek ve tam anlamıyla birleşmemiş. Buradaki kemikler doğumu kolaylaştırmak için rahat hareket ederler.
Bebeğiniz kesik kesik derin nefesler alıyor: Su içinde bu normal. Bu tür solunum egzersizleri ciğerlerin daha fazla sülfaktan (akciğerlerin sağlıklı gelişimi için gerekli protein) üretmesini sağlıyor. Zaten plasentadan oksijeni geliyor.
Bebeğiniz erkek ise testisleri karnından erbezi torbalarına (skrotum) doğru iner. Bazen bir ya da iki testis doğumdan sonra bile yerine yerleşmemiş olabilir (inmemiş testis).
Yavrunuz 43.7 cm ve 1918 gr. ağırlığında.

FromTo

34. Hafta

Bebeğiniz tamamen yeni doğan gibi hareket etmeye başlar: Gözleri uyanıkken açık, uyurken kapalıdır. Siz de uyku saatlerinin belli bir rutine girdiğini fark edersiniz.
Göz kırpmayı öğrenir: Karnınıza parlak bir ışık tuttuğunuz zaman bu ışığı izleyerek iç organlarınızın tümünü gözler.
Kanınızdaki antikorlar O’na transfer olur: Bu sistem doğuma kadar oluşur. Bu antikorlar doğum sonrası emzirme dönemi de hastalıklara karşı bir koruma sağlar.
Bebeğiniz baş aşağı pozisyonuna geçti. Doğum için hazırlık yapıyor ! Eğer ilk bebeğinize gebeyseniz pelvise yerleşir ve kafası doğum kanalına baskı yapar. Bu da sizin kasık bölgenizde sürekli bir dolgunluk hissi duymanıza ve de sık sık idrara çıkmanıza sebep olacaktır.
El tırnakları oluşumu tamamladı: Doğmadan önce bile yüzünü tırmalayabilir.
Küçüğünüzün uzunluğu 45 cm ağırlığı 2115 gr.

FromTo

35. Hafta

Kilo alıyor: Ortalama bir bebek bu haftada iki kiloyu geçer.
Prematurite açısından riskiniz azaldı: Bu haftada prematur olarak doğan bebekler genelde yaşarlar ve uzun dönemde bir sağlık problemi yaşamazlar.
Cilt altında yağlanma artıyor: Bu hafta cilt altı yağ tabakası kolları ve bacakları kaplar. Bu tabaka vücut ısısının korunmasına yardımcı olur. Dirsek ve dizlerdeki küçük çukurları oluşturur.
İşitme duyusu tamamen oluşur: Çocuğunuzla konuşurken dikkat edin. Kendinizi hiç yüksek sesle konuşurken fark ettiniz mi? Bu çok iyidir, çünkü bazı araştırmalar bebeklerin yüksek sese daha çabuk cevap verdiğini gösteriyor.
İçerisi iyice kalabalıklaştı: Bebeğiniz rahminizin büyük bir kısmını kaplıyor. Siz de göğsünüz yerinden fırlayacakmış gibi hissediyorsunuz. Kısa bir süre sonra bebek aşağı doğru inecek, böylece siz rahat bir nefes alabileceksiniz.
Erkeklerde testisler aşağıya inişini tamamladı.
Ufaklık 46.2 cm uzunluğunda ve 2383 gr. ağırlığında.

FromTo

36. Hafta

Bebeğiniz hazır hale geldi: Siz de tabi ki… Hala gelişmesini sürdüren bir organı varsa o da akciğerler. İkiniz de buluşmak için heyecanlı olsanız da bebeğin rahminizde geçirdiği her gün kendi başına nefes alma şansını ikiye katlayacaktır.
Başın yerleşimi: Bebeğinizin başı bu hafta sonunda doğum kanalına doğru inecektir. Böylelikle nefes almanız kolaylaşsa da yürüyüş yaparken daha çok yorulacaksınız.
Cildi pürüzsüz hale geldi: Buna “bebek yumuşaklığı” diyebiliriz.
İç organlar hemen hemen tamam: Oluşumunu tamamlamış bir çift böbreği var. Karaciğeri de safra üretimine başladı.
Bu hafta yavrunuz ortalama olarak 2400gr. Kilosunda ve 47.4 cm boyunda.

FromTo

37. Hafta

Bu hafta ortalama büyüklük 2859 gr. ve 49 cm.
Resmi olarak oluşumunu tamamladı: Ama rahimde geçirdiği ekstra günlerden yine de faydalanabilir.
Bebeğiniz solunum hareketleri çalışmalarına devam eder: Su altında nefes alması ne kadar ilginç.
Kavrama başlar: Kavrama refleksi el ve ayak parmaklarında görülür.
Dışarıya ilgi artıyor mu? Birkaç hafta önce bebeğiniz gözlerini ışığa doğru çeviriyordu. Şimdi rahim dışından görünen ışığa doğru dönüyor. Çünkü, rahim duvarları gerilip, inceldikçe içeri daha fazla ışık girer: Çocuğunuz da bu ışığa göre aktivite periyotlarını geliştirir. Bu süreç içerisinde gece ve gündüz farkı konusunda bebeğinize örnek olmanız, yaşam düzeninize dikkat etmeniz gerekir.

FromTo

38. Hafta

Ortalama olarak ufaklık 3083 gr. ağırlığına ve 49 cm uzunluğuna ulaştı.
Sık sık hıçkırdığını hiç fark ettiniz mi? Solumum egzersizleri esnasında hava olmadığı için soluk borusuna amniyo sıvısı kaçıyor ve bebeğiniz hıçkırıyor.
Çocuğunuzun bağırsaklarında mekonyum birikmeye devam eder. Mekonyum bebeğinizin ilk boşaltım hareketlerinin sonucudur. Sıkıntıya girmedikçe de onu doğum sonrasına kadar çıkarmayacak.
Kafasında saçlar vardır: Doğduğu zaman saç rengi sizlerden farklı olursa şaşırmayın. Bazı sarışın çiftlerin esmer, bazı esmer çiftlerin de kızıl saçlı bebeği olabilir. Soy ağacınıza bakmanız yeterli olacaktır.
Baş ve karın çapı bu dönemde birbirine eşittir: Yeni doğmuş bir bebeğe tişort giydirmenin zorluğuna şaşmamak gerekir.

FromTo

39. Hafta

Lanugo çoğunlukla kayboldu: Biraz omuzlarında, bacaklarında ve kollarında görebilirsiniz. Zaman içerisinde yok olacaklardır.
Akciğerler gelişti ve sürfaktan üretimi arttı. Dış dünyada yaşamaya hazırız artık.
Bebeğinizin içerideki hareket alanı daraldı: Anne adayı da aynı fikirde… 8 ay önce bu miniğin ayağının kaburganıza, dirseğinin de mesanenize baskı yapacağını hayal etmiş miydiniz? Gerçekten çok büyüdü!
Yağ birikimi:Vücudu doğum sonrasında ısısını koruyabilmek için yağ depolamasını sürdürür. Normal yağ tabakasının dışında, ense kökü ve omuzlar arasında kalan bölgede organlar özel kahverengi bir yağ tabakasıyla kaplıdır. Kahverengi yağ hücreleri ilk haftalarında ısıyı sabit tutmak için önemlidir.
Yavrunuzun ortalama ağırlığı 3288 gram, boyu 50.7 cm.
(Not: kişisel değişkenlikler olabilir: Bebeğinizin ultrasondaki kilosu bu ağırlıktan daha farklı çıkabilir. Çünkü bebeğiniz ortalamadan daha iri veya daha düşük ağırlıklı olabilir. Boy ölçümleri ise kıyas etmek amacı ile verilmiştir, bebeğin duruş pozisyonundan ötürü, ilk üç aydan sonra ultrasonda boy ölçümü yapılmamaktadır.)
Karar zamanı: Sezaryen veya Normal doğum ?? Doğum şeklinizi gebeliğinizin durumu, doktorunuzun önerileri ve tabi ki sizin düşünce ve istekleriniz belirleyecek

FromTo

40. Hafta

Çocuğunuzun vücudunun % 15’i yağlıdır: Titremeyi öğrenmemiş olmasına rağmen yağ tabakları ısısını korumasına yardımcı olur.
Su oranı: Bebeğiniz tahminen % 60-70 oranında sudan oluşuyor!
Akciğerler doğum sonrası su yerine oksijenle doluyor: İlk “ınga sesi” ile bebeğinizin akciğerleri hava alıp oksijenle doldu. Artık akciğerler hava ile doldu ve rengi pespembe..
Doğumdan sonra akciğerleri halen gelişmeye devam eder: Bu şekilde çok miktarda sürfaktan üretimi yapıp, hava keselerini açık tutarlar.
Gelişme devam eder: Saçları ve tırnakları daha faza uzar. Bu tırnakları doğumdan sonra kesmeniz gerekir. Yoksa yüzünü tırmalayacaktır.
Her iki cinste de meme uçları vardır.
Kız bebekler doğum sonrası bir kaç gün içinde adet görebilir: Evet, yanlış okumadınız. Bu gebeliğin son dönemlerinde anneden geçen hormonların bebeğin rahmi üzerinde yarattığı etkiye bağlı “tamamen normal” bir durumdur.
40 haftalık bir doğumda bebeğiniz ortalama 3462 gr. ağırlığında ve 52.2 cm uzunluğunda. Bu ağırlık tabiki bebekten bebeğe değişebilir… Selin’in bebeğinde olduğu gibi 🙂
DOĞUM SONRASI
Tebrikler!!! Bu haftadan itibaren herhangi bir günde bebeğinizi kucaklayabilirsiniz. Hayatınıza giren bu yeni insanı tanıyın ve birlikte geçirdiğiniz zamanın tadını çıkarın. Unutmayın, çabuk büyürler!
Onun yüzüne hep gülümseyerek bakın: Çünkü iki saat önce doğan bir bebek bile O’na kızdığınızı veya O’nu sevdiğinizi anlayabilir.
İlk hafta içinde bebeğiniz kilo verecektir: İlk hafta bebeğinizin cildindeki ödemlerin çözülmesi ile bir miktar kilo vermesi doğaldır. Bu genelde 100-200 gr. arası olmaktadır endişeye gerek yok…

Whatsapp
Call Now Button