Doğumdan sonraki 1 ile 5. aylarda saçlarda aşırı dökülme gözlenir. Bu durum yine hormonsal değişiklere bağlıdır. 1 yıl içinde saçlar tekrar çıkacaktır.
Gebelikte tırnaklar da etkilenir. Tırnaklarda kırılmalar, yumuşama, yatay oluklaşma, beyaz noktalar oluşabilir. Tüm bu tırnak değişiklikleri genellikle doğumdan sonraki 6 ay ve 1 yıl içinde düzelmektedir.
Gebeliğin 4-6. aylarından itibaren deride çatlaklar görülmeye başlar. Kadınların %90’ından fazlasında özellikle karın, meme, kalça, kollar ve bacaklarda oluşmaktadır. Genetik yatkınlık, hormonlar ve gebelikte alınan kilolarla ilgili olduğu düşünülmektedir. Doğumdan sonra daha ince ve soluk görünse de hiçbir zaman kaybolmaz. (bakınız; gebelik çatlağı)


Gebelerde kanın geri dönüşünün kısmen daralması ile varislere sık rastlanır. Bacaklar, anüs, vajina ve vulvada görülür. Doğumdan sonra tamamen olmasa da gerileyebilir.
Gebelikten etkilenen deri hastalıkları ve deri tümörleri
Molluskum fibrozum gravidarum gebelik döneminde oluşan yumuşak et benleridir. Doğumdan sonra kısmen ya da tamamen kaybolurlar.

Nadir görülen, kaşıntılı, tekrarlayan bir gebelik deri hastalığıdır. Eskiden uçuk virüsünün (herpes) yaptığı döküntülere benzediği için herpes gestasyones diye adlandırılırdı. Herpes virüsü ile ilişkili değildir. Bu hastalıkta hormonların rolü kesinlik kazanmıştır. Gebelikte oluşumu, doğumdan sonra alevlenmesi, hormon üreten tümörlerle birlikteliği, doğum kontrol hapları kullananlarda görülmesi bu ilişkiyi desteklemektedir.

Gebeliğin kaşıntılı ürtikeryal papül ve plakları (PUPPP) klasik olarak ilk gebeliğin üçüncü trimestirinde veya doğumdan sonra gelişir. Takip eden gebeliklerde veya doğum kontrol hapı kullananlarda görülmez. Karında cilt çatlakları üzerinde kızarık, deriden hafif kabarık veya kabarık olmayan, şekilleri farklılık gösteren döküntüler şeklinde gelişir ve yayılır. Yüz, el ve ayaklar tutulmaz. Nedeni tam olarak bilinmemektedir.

Gebelerde nadir görülen, yaygın sedef türüdür. Üçüncü trimestırda görülme eğiliminde olmasına rağmen ilk trimestirde da gelişebilir. Hastaların geçmişlerinde sedef öyküsü yoktur.
Op. Dr. Selma Nihan Karakaya Çoban
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı