
-
Enfeksiyon
-
Bebeğin sıvısının artması ve bebeğin irileşmesi
-
Doğum travmaları
-
Artmış sezaryen
-
Doğum sonrası kanama
-
Gebelikte hipertansiyon
-
Sinir sistemi, kalp gibi organlarda görülen yapısal anormallikler
-
Erken doğum
-
Düşük
-
Bebeğin anne karnında ani ölümü
-
Yenidoğan bebekte yoğun bakım ihtiyacı gerektirecek kan şekeri düşüklüğü (bebeğin nöbet geçirmesine ve kalıcı beyin hasarına neden olabilir)
-
Normalden iri olabilir, bazen de anne karnında yeterince gelişmediğinden küçük kalabilir
-
Kalpte büyüme
-
Solunum sıkıntısı
-
İlerleyen yaşlarında diyabet veya obezite
-
Doğum sonrası ani bebek ölümü


Tarama amacıyla 50 gr oral glikoz yükleme testi yapılır. Sonuç belirlenen eşik değerin üzerinde ise 100 gr oral glikoz tolerans testine geçilir. Dikkat edilmesi gereken hususlar:
1. Test sabah yapılmalıdır.
2. En az sekiz saat en fazla on dört saat açlık gerekir.
3. En az üç gün kesintisiz günde minimum 150 mg karbonhidrat almış olmalıdır.
4. Test süresince oturur durumda olmalıdır.
5. Testte iki veya daha fazla eşik değerde sapma varsa GDM tanısı konur.

Sadece açlık-tokluk kan şekeri ölçümü ya da HbA1c gibi bazı kan değerlerine bakılması, orta ve yüksek risk grubundaki gebelerde şeker hastalığının çok büyük bir bölümünü tespit edememektedir. Şeker yükleme testinin anneye ve bebeğe hiçbir zararı yoktur. Asıl zarar veren durum tanı konmamış şeker hastalığıdır.
50 gr şeker yükleme testi yaklaşık 200 kalori, 100 gr şeker yükleme testi 400 kalori şeker (glikoz) içermektedir. İçinde günlük hayatta kullandığımız çay şekeri bulunmakta, mısır şurubu gibi doğal olmayan tatlandırıcılar bulunmamaktadır. Bu değerlerin kolay anlaşılması için şu örnek verilebilir; bir dilim baklava 125 kalori içermektedir. Yani, 50 gr şeker yükleme testi ile 2 dilim baklava, 100 gr şeker yükleme testi ile 3 dilim baklavaya eş değer glikoz alınmaktadır. Bu değerler çoğumuzun günlük hayatında sıklıkla tükettiği miktarlardır. Dolayısıyla 50 gr ve 100 gr yükleme testi yapıldığında bebek ve anneyi etkileyen, sakatlık yapan, zehirleyen bir durum meydana gelmemektedir.
Tedavinin asıl amacı; bebekte risk oluşturan anne kan şekeri seviyesi bilinmediğinden, tüm kadınlarda kan şekeri seviyesi gebelik için normal olan sınır aralığında tutabilmektir. Sadece açlık kan şekeri değerlerinin değil tokluk kan şekeri değerlerinin de normal olması hedeflenir. Açlık kan şekerine göre tokluk kan şekeri bebeğin irileşmesinde daha etkilidir. 1. saat tokluk kan şekeri 120-140 mg/dl aralığında tutulduğunda bebeğin irileşmesi minimumdur..
Op Dr Selma Nihan Karakaya Çoban
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı