Normal vajinal akıntı kompleks bir yapıdır. Bu akıntının içinde rahim, rahimağzı ve vajendeki bezlerden gelen salgılar, vajen duvarından dökülen hücreler vardır. Normal akıntının yapısı ve miktarı; yaş, adet dönemi, cinsel aktivite, doğum kontrol hapı kullanımı ve ruhsal durum ile yakından ilişkili olarak çok değişkendir. Normal akıntı kokusuz, berrak veya beyaz renkli, akışkan olmayan bir yapıdadır. Erişkinlerde vajinal hücrelerde biriken şekerin yıkılması sonucu oluşan laktik asitten dolayı asidiktir. Şeker miktarı östrojene bağımlı olduğundan adet öncesi kızlarda ve menopozda bu asidik özelliği azalır.
Cinsel olarak aktif olan bir kadının vajinal akıntısında birçok mikroorganizma hiçbir bulgu vermeden yaşar.
Vajinal enfeksiyonların büyük çoğunluğunu kandidaya bağlı mantar enfeksiyonları oluşturur. Kadınların vajinal akıntılarının içinde %5-10 oranında kandida mantarı vardır hatta sağlıklı erişkin kadınların %10-55’inde bundan çok daha yüksek oranda bulunduğu ve hiçbir şikayet yaratmadığı gösterilmiştir. Bazı risk faktörlerinin varlığında enfeksiyon tablosu oluşturmaktadır. Vajinal mantar enfeksiyonu o kadar yaygındır ki, tün kadınların %75’i hayatlarının bir döneminde bu enfeksiyonu geçirir. Hastaların %45’i birden fazla atak geçirirler. Eğer 1 yıl içinde 4’den fazla atak geçirilmişse kronik mentar enfeksiyonundan söz edilir.
Son yıllarda düşük doz östrojen içeren doğum kontrol haplarının kullanımının artmasıyla doğum kontrol hapı kullananlarda görülen kandida mantar enfeksiyonu sıklığı azalmıştır.
Genital bölgedeki ısı artışı ve havalanmanın iyi olmaması kandida mantarının artışına neden olur.
Antibiyotikler laktobasiller gibi koruyucu etkisi olan bakterileri baskılayarak kandida mantarının artmasına neden olur. Aynı şekilde genital temizlik amacıyla kullanılan dezenfektanlar banyo sabunları, deodorantlar, yüzme havuzlarında kullanılan dezenfektanlar, tuvalet kağıtları kandida mantar enfeksiyonuna neden olurlar.
Çinko eksikliğinin bazı bağışıklık basamaklarını bozduğu bilinmektedir. Tekrarlayan kandida mantar enfeksiyonu geçiren kadınlarda atak sırasında kandaki çinko miktarının normal kadınlardakinden daha düşük olduğu saptanmıştır.
Bunlara ek olarak, guatr, stres, sık cinsel ilişki de tekrarlayan kandida mantar enfeksiyonu sebebidir.
Op Dr Selma Nihan Karakaya Çoban
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı